Λόγω αρχιτεκτονικής "παίζουν" μόνο σε Windows 10 οι νέες CPU των AMD και Intel
Ορισμένες νέες τεχνολογίες των Intel και AMD είναι δύσκολο να υποστηριχτούν από παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού της Microsoft, χωρίς σημαντικές αλλαγές στον Kernel.
Η Microsoft πρόκειται να υποστηρίξει τους νέους επεξεργαστές AMD Zen και Intel Kaby Lake μόνο στα Windows 10, αναγκάζοντας πρακτικά τους χρήστες παλαιότερων εκδόσεων του λειτουργικού να προβούν σε σχετική αναβάθμιση, εάν επιθυμούν να αξιοποιήσουν κάποια από τις νέας γενιάς CPU των δύο κατασκευαστών μελλοντικά. Καλώς ή κακώς, ορισμένοι δυσαρεστήθηκαν από την συγκεκριμένη απόφαση της εταιρείας, κατηγορώντας την για αθέμιτη προώθησητου νέου της λειτουργικού συστήματος.
Σύμφωνα με το HotHardware όμως, η επιλογή αυτή της Microsoft ίσως δεν ήταν τελικά εσκεμμένη, αλλά έγινε κατ' ανάγκη, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν οι νέες CPU των AMD και Intel.
Συγκεκριμένα, η Intel εισήγαγε στους Kaby Lake ένα νέο χαρακτηριστικό, το Speed Shift, που επιτρέπει στο ολοκληρωμένο να αλλάζει δυναμικά την συχνότητα λειτουργίας του βάσει του φόρτου εργασίας, σε χρονικό διάστημα της τάξης των μόλις 15ms. Για να αξιοποιηθεί σωστά η νέα αυτή τεχνολογία και να μην υπάρξει πτώση της απόδοσης, θα πρέπει το λειτουργικό σύστημα να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο ώστε να την εκμεταλλεύεται στο έπακρο.
Αντίστοιχα, στην περίπτωση των Zen, η μέθοδος SMT της AMD, αν και αποδίδει περίπου όπως το Hyper-Threading της Intel, "δείχνοντας" στο λειτουργικό δύο λογικούς πυρήνες ανά ένα φυσικό, διαφέρει σημαντικά από οποιαδήποτε παρόμοια τεχνολογία είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν. Έτσι, ο πυρήνας και ο scheduler παλαιότερων εκδόσεων των Windows δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν σωστά. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τους AMD Bulldozer, αναγκάζοντας τη Microsoft να αναπτύξει κατάλληλο patch για τα Windows 7, προκειμένου οι εν λόγω επεξεργαστές να αξιοποιούνται στο έπακρο.
Υποθέτουμε ότι η Microsoft θα μπορούσε να κυκλοφορήσει και τώρα ανάλογα patches, όμως αυτό θα ήταν πιθανότατα ανούσια σπατάλη πόρων και ωρών εργασίας, ειδικά από τη στιγμή που τα Windows 10 διατέθηκαν δωρεάν σε αρκετούς καταναλωτές και ήδη έχουν υιοθετηθεί από μεγάλο αριθμό χρηστών της πλατφόρμας.