H τεχνολογία... στην υπηρεσία της φοροδιαφυγής
Απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ από εμπόριο, πειρατεία, στοίχημα και διαφήμιση μέσω Internet.
Πέντε υψηλής τεχνολογίας τερτίπια που έχουν εμφανιστεί στον κυβερνοχώροστερώντας πολύτιμα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει βάλει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικώνκαι, με εντολή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη, ετοιμάζεται να τα χτυπήσει.
Τα νέα τερτίπια της «ηλεκτρονικής» φοροδιαφυγή ξετρυπώθηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατόπιν αξιοποίησης καταγγελιών που έγιναν αλλά και ερευνών που διεξήγαγε η υπηρεσία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
Η ευρηματικότητα για να μην αποδοθούν οι αναλογούντες φόροι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και παροιμιώδης, αφού φθάνει ακόμη και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στη... Βραζιλία!
Κινητά χωρίς ΦΠΑ
Στο διαδίκτυο κάνουν θραύση οι πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας και ειδικά μέσω μικρών διαδικτυακών επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2014 πωλήθηκαν εκτός των καναλιών διανομής των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, κινητά τηλέφωνα συνολικής αξίας 84 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το πεδίο εντοπίσθηκε έξαρση στην πρακτική απάτης με τον ΦΠΑ που έχει ονομαστεί ως ο «εξαφανισμένος έμπορος».
Πώς γίνεται αυτό; Μια εταιρεία Α εισάγει κινητά τηλέφωνα από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συναλλαγή απαλλάσσεται από ΦΠΑ καθώς είναι ενδοκοινοτική. Η εταιρεία Α πουλά τα κινητά τηλέφωνα στην εταιρεία Β η οποία είναι συνήθως μια διαδικτυακή εταιρεία πωλήσεων. Η τελευταία στήνει ένα διαδικτυακό κατάστημα, πουλά τα κινητά τηλέφωνα, εισπράττει τον ΦΠΑ από τους τελικούς καταναλωτές αλλά εξαφανίζεται κλείνοντας το ιντερνετικό κατάστημα και «κλέβει» έτσι το φόρο.
Οι λύσεις που εξετάζονται είναι να εφαρμοστεί η τεχνική της αντίστροφης χρέωσης στον ΦΠΑ, δηλαδή ο ΦΠΑ για κάθε κινητό τηλέφωνο να αποδίδεται από τον χονδρέμπορο απευθείας στο δημόσιο. Επίσης, εξετάζεται και η τεχνική λύση της μη ενεργοποίησης των συσκευών κινητής τηλεφωνίας αν δεν έχει πρώτα εξοφληθεί ο ΦΠΑ από την επιχείρηση που τα πουλά (μπλοκάρισμα με βάση τον μοναδικό αριθμό ΙΜΕΙ κάθε κινητού).
Διαδικτυακό στοίχημα
Μέσω του παράνομου διαδικτυακού στοιχηματισμού υπολογίζεται στο υπουργείο Οικονομικών όχι χάνονται συνολικά έσοδα ύψους που ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς με τον τρόπο που διενεργείται σήμερα ο στοιχηματισμός δεν δηλώνονται έσοδα και κέρδη στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές και οι τζίροι καταγράφονται σε εξυπηρετητές του εξωτερικού.
Αυτό που προτείνεται είναι οι 24 κάτοχοι προσωρινών αδειώνδιεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου να αποθηκεύουν υποχρεωτικά τα δεδομένα του στοιχηματισμού που προσφέρουν σε εξυπηρετητές (servers) που βρίσκονται στην Ελλάδα και οι οποίοι θα ελέγχονται από την αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ενώ παράλληλα θα διενεργούνται προληπτικοί έλεγχοι για φοροδιαφυγή. Επιπλέον, προτείνεται να χορηγηθούν οι μόνιμες άδειες από το δημόσιο, προκειμένου το τελευταίο να διασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματά τους αναφορικά με τη φορολόγηση του ιντερνετικού στοιχηματισμού.
Διαβάστε για τις υπόλοιπες μεθόδους φοροδιαφυγής μέσω της τεχνολογίας στο άρθρο του Capital.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου